Kategorier
Uncategorized

Schack-SM i Uppsala avgjort

I år spelades SM i schack i Uppsala som bekant. Schackintresset i Uppsala med omnejd har alltså vuxit rejält och vi kan bland annat hälsa flera nya – och några nygamla – spelare välkomna till Upsala Allmänna Schacksällskap. Ett SM på hemmaplan lockar alltid en rad spelare som tar den kloka beslutet att registrera sig för en klubb och börja spela mer aktivt.

Sverigemästargruppen vanns av Erik Blomqvist som alltså tog hem en övertygande seger med 7,5 p av 9 möjliga. Erik som ju spelat till sig en stormästartitel vann alltså med hela två poäng och det var mycket länge sedan någon vann med närheten av den marginalen. I ronderna 4-8 slog han fem stormästare på raken och säkrade därmed sin seger innan sista ronden. Tvåa blev Nils Grandelius med 5,5 och trea Jonathan Westerberg som tog 5 poäng, lika många som Axel Smith. Junior-SM vanns av Martin Jogstad som alltså får nöjet att möta de stora grabbarna nästa år i SM-gruppen.

För klubbens räkning fanns flera stora utropstecken. I Mästar-Elit spelade Jan Johansson och avslutade med tre raka segrar vilket gav en fjärde plats i gruppen med 5 poäng av 9. I mästarklassen spelade Thomas Marttala till sig en meriterande fjärdeplats med 6 av 9 poäng och en rejäl framryckning rankingmässigt. I första upplagan av den femrondiga weekendturneringen (högsta gruppen) tog Joakim Brandberg 3 poäng av 5. I den andra upplagan av weekendturneringen (högsta gruppen ) blev Malte Burwick obesegrad och tog en fin tredjeplats med 3,5 p av 5. I veteranklassen tog Thore Agnäs 5 poäng av 7 och en meriterande tredjeplats medan Sture Almkvist och Åke Husman tog utmärkta 4,5 poäng.

Ett par klassegrare som deltog för Upsala ASS räkning kan vi också gratulera. I weekendklassen andra upplagan så vann Jim Ögren sin klass med 4,5 av 5. I klass 1 vann Erik Thörnblad obesegrad med 5 av 7 för övrigt med samma poäng som Schack 78-spelaren P-A Nygren. I klass IV vann Jakob Malm med 6 poäng av 7 möjliga. Vi gratulerar våra klassegrare!

Avslutningsvis vill vi också hälsa välkomna till UASS reguljära verksamhet som alltså börjar den 9 augusti med en blixtturnering. Se det uppdaterade programmet för hösten 2016. Sedan spelar vi varje tisdag klockan 18.45 fram till juletid. Först kommer några blixttävlingar och sedan Korpen i september. Spellokalen är, som de senaste säsongerna, Storgatan 11 Ungdomsklubben Uppsala skolschacksällskap håller till på Sysslomansgatan 8, 1 tr (kod 1065) och spelar också frekvent. Det blir många tillfällen till schack under hösten i Uppsala. Häng med och håll er a´jour med vår verksamhet via hemsidorna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *