Kategorier
Uncategorized

UASS 115 år idag 12 maj

Idag Tisdag den 12 maj firar UASS sitt 115-årsjubileum. Den som haft huvudräkning i skolan räknar då snabbt ut att sällskapet grundades 1905 och dagen var just 12 maj. För att högtidlighålla detta i Corona-mässiga former i de tider vi nu lever under, har UASS valt att uppskjuta allt firande och speglar lite av vår historia via hemsidan och Facebook-sidorna istället.

Vår jubileumsbok från 2005 speglar klubbens historia de första 100 åren och har bland annat kapitel om vår förhistoria och tillkomst signerat Jan Lindegren. Ett bidrag om schack i spalterna av Lars Falk och ett bidrag om simultanuppvisningar i Uppsala av Sthig Jonasson. Alexander Hildebrand skrev om UASS unika insatser inom schackkompositionen och Arthur Illerbrand bidrog med sina erfarenheter från hur man arrangerade SM 1985.

Bland det absolut första UASS gjorde i tävlingsväg var att arrangera ett antal lagmatcher i första hand mot Stockholms Allmänna Schacksällskap – en av Stockholms finaste klubbar på den tiden med Gustaf Nyholm i spetsen. Första matchen var en korrlagsmatch mot SASK 1909/10 men innan den var överstånden hade klubben spelat en närschacksmatch den 16 januari 1910. Därefter spelade man två matcher årligen utom just 1910 när man spelade tre.

En anledning till att UASS kunde arrangera detta berodde på vaktmästaren KG Bruhn vid Smålands nation som blivit medlem 1908. tack vare honom kunde vi få tillgång till nationens stora festsal. Innan matcherna var det tradition att gemensamt inta frukost – lagat av makan till KG Bruhn – och efteråt bjöd traditionen att man gemensamt intog middag på lämpligt näringsställe.

Inledningsvis var matcherna av vänskapskaraktär ända tills båda klubbarna med bistånd av Ludvig Collijn samlade in pengar till en pokal. Den vanns av SASK med 3-2 i matchsegrar, men omedelbart därpå var det bankdirektör Olof Aschberg (som har en känd sonson) skänkte en ny pokal – och den tog UASS hand om! Se framsidan på programmet från matchen i Uppsala på Marie Bebådelsedag, alltså 23 mars 1919.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *