Kategorier
Inbjudan

Vår hedersmedlem Ulf Norevall har avlidit

Klubben fick ett mycket tråkigt besked i helgen nämligen att vår hedersmedlem Ulf Norevall avlidit 90 år gammal. Ulf var schackligt aktiv i åtta decennier och en stor profil i Uppsalaschacket, men också nationellt och internationellt i sina olika roller.

Många som ägnar sig åt schack nöjer sig med att vara aktiva som antingen spelare, ledare, domare, skribent eller kanske i två av de funktionerna. Men Ulf var inte bara aktiv utan också framträdande i samtliga dessa roller – och fler därtill – sedan ca 1950 fram till i stort sett dags dato. Som schackarrangör var han helt fundamental för att kunna arrangera studentschackolympiaden i Uppsala 1956 och efteråt berömde man honom från förbundsledningen med Folke Rogard i spetsen.

Som spelare var han bland annat med i det UASS-lag som vann Elitserien 1973 och han var dessutom en av få Uppsala-spelare som vunnit flera olika slags SM. Ulf blev nämligen Veteranmästare i korrschack, två gånger dessutom, och i korrschack erhöll han också en IM-titel 2001 via ICCF:s s.k. normturneringar.

Men den viktigaste insatsen inom schacket gjorde Ulf förmodligen som domare. Han blev utnämnd till International Arbitrer av FIDE 1993 och var aktivt såväl nationellt som internationellt på Olympiader och dömde SM-gruppen vid åtskilliga tillfällen. Ulf skrev också mycket om schack i olika former. han var en av landets många schackredaktörer under 1950-talet då han skrev för Tidningen Upsala och därutöver har han skrivit om schack för jubileumsböcker, såsom UASS 100-årsbok, och för tidskrifter som bl.a. TfS. För sina många insatser för schacket tilldelades Ulf Collijnplaketten i guld på kongressen 2015.

På bilden syns Ulf vid ett tillfälle 3 maj 2023 då Upsala ASS samlade alla spelare från guldlaget 1973, alltså 50 år tidigare. (Bilden tagen av Henryk Dolata)

UASS elitserievinnare 1973, Från höger: Börje Jansson, Göran Sperber, Peter Karlsson, Ulf Norevall och Ben Hayes samt lagledaren Per Wahlund.

2 svar på ”Vår hedersmedlem Ulf Norevall har avlidit”

Är det inte något fel i bildtexten till ”UASS elitserievinnare 1973”?
Snabb rättelse på i vilken ordning spelarna står, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *