Kategorier
Uncategorized

Schack i Uppsala under ett sekel. Upsala Allmänna schacksällskap 1905-2005

Ovanstående är titeln på en bok som gavs ut av oss för nu 15 år sedan. Vi passade på att ge ut en fin antologi komponerad av elva schackpersonligheter, däribland Alexander Hildebrand och Arthur Illerbrand.

Boken börjar med en skildring av UASS’ tillkomst och därpå följer ”Schack i spalterna” och ett kapitel om simultanuppvisningar i Uppsala. Vi får veta att stora spelare som Marshall, Nimzowitsch, Keres, Lilienthal och självaste dåvarande världsmästaren Tigran Petrosjan spelat simultan mot UASS’ utvalda. Vi får ta del av anekdoter som att det ofta hände att publiken analyserade simultanpartier under spelets gång – och på partibrädet! Mästaren var tvungen att hålla ställningen i huvudet för att kunna rekonstruera den när det var dags för nästa drag.

Följande kapitel handlar om UASS’ framskridna ställning inom schackkomposition, vi får läsa om rivaliteten med Akademiska SK, korpschack, korrschack där Harald Malmgren nådde stora framgångar som exempelvis en andraplats i VM (efter CJS Purdy) och mycket mer.

Köpa boken för 100 SEK samt porto kan man fortfarande göra. Kontakta henrik.lindberg@ratio.se och lägg en beställning redan idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *