Kategorier
Schackhistoria Uppsala

Student-VM i Uppsala 1956

I Uppsalas schackhistoria har det faktiskt spelats internationella mästerskap med världsmästarmedverkan. År 1956 avhölls nämligen studentschackolympiaden i Uppsala på Norrlands nation mellan 5 och 15 april. Ivar Gumaelius stod för mycket av förberedelser, ide och genomförande, Ulf Norevall var praktisk turneringsledre och Fritz Andersson från Halmstad domare. Arrangemanget blev också mycket väl emottaget och detta intryck förstärktes av att också allmänheten nyfiket tittade förbi – inte minst Uppsalas studentskor lär ha varit intresserade av… tja, kanske inte bara spelet.

Olympiader och världsmästerskap brukade vid denna tid vara liktydigt med ett gäng ryssar i toppen. Så var också fallet i Uppsala 1956. Kortschnoi spelade vid första bordet och följdes i tur och ordning av Polugajevski, Tal och Antoshin samr reserverna(!) Vasiukov och Lutikov. Det laget rådde ingen på. Svenskarnas insatser räckte inte längre än till en B-final där vi delade sistplatsen med Norge. UASS representerades av Sven-Erik Palmqvist som dock inte gjorde bort sig i det starka sällskapet med 1,5 av 5 i sin internationella debut.

Mest exotiska inslag i studentolympiaden var de två mongolerna som hade rest tusen(!) mil för att få delta. Problemet var bara att tävlingen var för fyrmannalag… Året därpå kunde de dock vara med i samma tävling som då gick på Island. Ännu längre att resa men den gången kom de fullt lag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *